Salah Tanggapan Matawang Kripto: Ini 5 Daripadanya!

Menurut tinjauan, lebih daripada 75 peratus rakyat Malaysia tahu tentang aplikasi kripto malaysia. Dan trend ini terus merebak ke seluruh dunia. Peminat Bitcoin percaya bahawa Bitcoin tidak lama lagi akan mencapai $100,000. Mereka meramalkan mata wang kripto ini akan menggantikan kad kredit dan wang kerajaan.

Memandangkan wang berasaskan fiat terus mendominasi, desentralisasi telah diubah. Contohnya, dalam sektor kewangan, insurans, hartanah, pengurusan rantaian bekalan dan lain-lain, satu dekad kelihatan seperti kabur pada skrin. Mata wang kripto mungkin tidak kelihatan seperti isu utama, tetapi apabila kami mempertimbangkan berapa banyak perhatian dan penglibatan yang diterima dalam tempoh yang sangat singkat, anda tidak boleh menafikannya.

Memandangkan Matawang Kripto utama kini berada pada tahap tertinggi dan berita tentang Cryptos terus berkembang setiap hari, saya fikir ia akan menjadi masa terbaik untuk meneroka beberapa kesilapan biasa ini. Tidak semua daripada mereka mungkin salah sepenuhnya tetapi memahaminya tidak akan membantu. Maklumat yang tidak mencukupi dan ramai rakan boleh mengakibatkan beberapa salah faham.

Masanya telah tiba untuk menjelaskan beberapa salah tanggapan, supaya kita boleh memisahkan realiti daripada fiksyen tentang mata wang kripto, tetapi tanpa mengabaikan sebarang risiko sebenar.

1. Blockchain dan Bitcoin berkongsi ciri yang sama

Ia tidak mungkin. Cryptocurrency ialah ganjaran blockchain. Bitcoin, satu bentuk mata wang kripto, membolehkan transaksi antara dua orang berlaku tanpa bantuan mana-mana pihak ketiga. Pasaran semasa mempunyai pelbagai mata wang. Sesetengah syiling mempunyai rantaian blok mereka manakala yang lain menggunakan rantaian pintar Ethereum dan Binance. Ada kemungkinan untuk blockchain wujud di luar crypto. Walau bagaimanapun, crypto tidak akan wujud tanpa Blockchain.

2. Satu-satunya aplikasi Blockchain ialah Cryptocurrency

Blockchain sedang digunakan dalam pelbagai industri.

Pada tahun 2008, Satoshi Nakamoto (atau kumpulannya) mempromosikan penggunaan blockchain untuk rekod awam Bitcoin. Blockchain tidak boleh dipalsukan, dan data di dalamnya tidak boleh diubah. Rantaian sekat adalah hebat bersama-sama dengan Cryptocurrency, tetapi juga boleh digunakan secara bebas.

3. Adalah menyalahi undang-undang untuk menggunakan mata wang kripto

Ia adalah salah tanggapan yang paling popular bahawa mata wang kripto adalah menyalahi undang-undang. Realitinya ialah kaedah pembayaran dan pelaburan yang sah, selamat dan berkesan. Mata wang kripto di setiap negara diuruskan mengikut undang-undang dan peraturan negara tersebut. Peraturan mengenai mata wang kripto berbeza dari negara ke negara. El Salvador adalah satu negara yang telah menghalalkan mata wang kripto, manakala Pakistan telah mengharamkan sebarang transaksi mata wang kripto.

4. Blockchain dan cryptocurrency terlalu mengelirukan untuk orang biasa

Pengguna teragak-agak untuk menggunakan blockchain dan bitcoin kerana mereka tidak tahu banyak tentang mereka. Orang ramai percaya bahawa mata wang kripto, blockchain dan teknologi kewangan lain dikhaskan untuk pakar dan profesional.

Sebaliknya, mata wang kripto adalah kompleks atau semudah keupayaan seseorang untuk menggunakannya. Sama seperti anda tidak memerlukan lesen untuk memandu kereta, ia tidak diperlukan untuk mengendalikan mata wang kripto. Anda hanya perlu mengetahui pertukaran mana yang boleh anda gunakan dan dompet yang mereka tawarkan.

5. Bitcoin adalah wang tunai sedia untuk penjenayah, dan ia digunakan dalam aktiviti haram

Bitcoin berfungsi sebagai mata wang utama di laman web Silk Road, yang ditutup pada tahun 2013. Penggunaan mata wang kripto untuk aktiviti haram adalah mungkin pada tahap tertentu, tetapi anda boleh mengatakan perkara yang sama untuk wang tunai. Ia adalah medium yang selalu digemari oleh penjenayah.

Adalah lebih baik untuk menyimpan wang anda dalam mata wang kripto jika rasuah adalah masalah dengan bank tempatan atau negara yang anda tinggali berisiko untuk tidak stabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *